Sistemul care va fi implementat de Consiliul Județean Galați cu fonduri europene presupune construirea lângă Galați a unei instalații de tratare mecanică și biologică a deșeurilor, care va transforma gunoiul voluminos în produse de mici dimensiuni. În timpul procesului, instalația va produce energie electrică ce va fi utilizată pentru funcționarea întregului complex.
Autoritățile susțin că proiectul este unic în România.
„Sunt mai multe lucruri unice. În România nu există un proiect de acest tip. În Europa au fost implementate câteva proiecte, dar în urmă cu mulți ani, la Galați va fi folosită tehnologia actuală așa cum nu mai are nimeni. Deșeurile vor fi transformate într-un produs de mici dimensiuni care va fi așezat pe straturi între alte straturi de pământ. În timpul procesului tehnologic se va produce energie electrică pe care nu o putem trimite în rețeaua națională, dar o folosim pentru funcționarea sistemului. În plus, tot ca premieră, la licitație vom scoate proiectarea, execuția și operarea sistemului, asta este o premieră pentru România”, a declarat, pentru MEDIAFAX, președintele Consiliului Județean Galați, Costel Fotea.
În cadrul proiectului care urmează să fie supus aprobării Comisiei Europene vor mai fi construite un depozit de deșeuri compostate la Valea Mărului, trei stații de sortare, trei stații de transfer și două stații de compostare la Galați, Tecuci și Târgu Bujor. De asemenea, vor fi achiziționate containere pentru colectare selectivă și mașini de transport pentru tot județul Galați.
Proiectul costă aproape 104 milioane de euro și va fi implementat până în anul 2022.